contact us

T +30 6984656300, +30 6940545073, E comboride@gmail.com,FB www.facebook.com/groups/comboride/, WEB www.comboride.com

about this blog

Εδώ θα βρείτε μία αναφορά στην ιστορία του Combo Ride Bicycle Adventures, τις δράσεις και τις εκδρομές πλαισιωμένες με επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό. Για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες ανατρέξτε στο www.comboride.com
Here you find the history of Combo through the past events and activities. For up to date information and all scheduled activities please revert to www.comboride.com

Combo mtb & trek 22-24.06.2013: Βάλια Κάλντα


 







Highlights
>>πεζοπορία στο Αρκουδόρεμα
>>ποδηλατική διάσχιση Βάλια Κάλντα
>>ποδηλασία και πεζοπορία στη Λίμνη των πηγών Αώου
>>διανυκτέρευση σε δωμάτια και σε σκηνές
>>βόλτα στο Μέτσοβο

Οι ορμητικοί χείμαρροι σμίλεψαν τα πετρώματα και σχημάτισαν τις χαράδρες και τις κοιλάδες.
Η Βάλια Κάλντα ή "ζεστή κοιλάδα" στα βλάχικα, είναι ένας μοναδικός τόπος!
Ανακηρύχθηκε Εθνικός ∆ρυμός το 1966.
Πυκνά δάση Μαύρης Πεύκης, υπεραιωνόβιων ρόμπολων, ευνοημένα από τις κλιματολογικές συνθήκες, εποίκησαν τα εδάφη της και έγιναν ιδανικοί βιότοποι για μια μεγάλη ποικιλία ειδών πανίδας και χλωρίδας.
Σημαντικοί οι πληθυσμοί της καφετιάς αρκούδας και του λύκου καθώς και των ζαρκαδιών, αγριόγατων, αγριογούρουνων, λαγών, αλεπούδων, ασβών και άλλων θηλαστικών.
Τα δάση αυτά εναλλάσσονται από γυμνές υπαλπικές, βραχώδεις εκτάσεις και τεράστιους γκρεμούς, ενώ η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και την εντυπωσιακή μορφή πολλών μανιταριών καθιστά τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου, ξεχωριστό προορισμό ετησίως για εκατοντάδες φυσιολάτρες περιηγητές.
Η Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μέτρα) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (Υψ. 2177 μέτρα).
Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.
Η αρχέγονη εικόνα του Αώου «άγριου ποταμού» με σπάνια είδη ζώων και φυτών και μεγαλειώδη τοπία. Στις όχθες του ποταμού και των παραποτάμων του μπορεί να συναντήσει κανείς βίδρες... (Ακούς Ντάνυ?)
Η λίμνη που σχηματίζει στα 1400 μέτρα, αν και τεχνητή, είναι μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας.
Περιβάλλεται από δασικές εκτάσεις και προσεγγίζεται από το Μέτσοβο ή από τα χωριά Γρεβενίτι και Φλαμπουράρι.

>>BRIEFING για τους ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Ιουνίου: Διάσχιση Αρκουδορέματος
Η κλασική πλέον διαδρομή ανάμεσα στη Βοβούσα και τη Βάλια Κάλντα κινείται παράλληλα με το Αρκουδόρεμα από τον πάτο της κοιλάδας μέχρι τη συμβολή του με τον Αώο τον οποίο παρακολουθεί μέχρι τη Βοβούσα. Από πρόσφατα ανοιγμένο χωματόδρομο φτάνουμε στο Δάσος του Μούργκου, και από τη θέση Σμιξώματα διασχίζουμε τον Αώο και συναντατάμε το διεθνές μονοπάτι Ε6. Βαδίζοντας στο ίχνος του καταλήγουμε στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα αφού πρώτα διασχίσουμε μερικές φορές το Αρκουδόρεμα και εκμεταλλευτούμε τις φυσικές γούρνες* κατά μήκος. Επιστροφή από τα ίδια. Χωματόδρομος και μονοπάτι.
Μέγιστο Μήκος Διαδρομής* 16 χιλιόμετρα (8+8)
Υψομετρικά Ανάβασης 700 (500 στο πήγαινε + 200 στο έλα)
Υψομετρικά Κατάβασης 700 (200 στο πήγαινε + 500 στο έλα)
Ελάχιστο Υψόμετρο 1030
Μέγιστο Υψόμετρο 1350
Υψόμετρο Αρχής 1050
Υψόμετρο Τέλους 1300
Ωρες Πορείας 7
Βαθμός Δυσκολίας 2
Η διαδρομή μπορεί να μικρύνει ανάλογα με την απόδοση αλλά και το πλήθος της ομάδας. Εύκολη σηματοδοτημένη επιστροφή για τους κουρασμένους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 Ιουνίου:  Αλπικές Δρακόλιμνες Φλέγγας – Λίμνη Πηγών Αώου
Με εκκίνηση από την τεχνητή λίμνη των Πηγών Αωού ανηφορίζουμε στο καταφύγιο του Μαυροβουνίου, ορεινή πορεία σε ισιώματα προς τις Αλπικές Δρακόλιμνες της Φλέγγας, με υπέροχη θέα προς τη λίμνη και κατάβαση μαζί με το Ε6 στη Μηλιά. Χωματόδρομος και μονοπάτι.
Μήκος Διαδρομής 15 χιλιόμετρα
Υψομετρικά Ανάβασης 750
Υψομετρικά Κατάβασης 1000
Ελάχιστο Υψόμετρο 1160
Μέγιστο Υψόμετρο 1990
Υψομετρο Αρχής 1400
Υψόμετρο Τέλους 1160
Ωρες Πορείας 5,5
Βαθμός Δυσκολίας 2

>>BRIEFING για τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Ιουνίου: Τσούκα Ρόσσα – Λίμνη Πηγών Αώου - Φλαμπουράρι
Από τη Βοβούσα πιάνουμε χωματόδρομο που ήπια  σκαρφαλώνει προς τη Τσούκα Ρόσσα, τη χαμηλότερη από τις τέσσερις κορφές που περικλείνουν τη Βάλια Κάλντα, συναντάμε τον Αώο και τη λίμνη των πηγών του για να καταλήξουμε στο Φλαμπουράρι και στο Δίλακκο.
Διαδρομή 90% σε χώμα
Μήκος Διαδρομής 30 χιλιόμετρα
Υψομετρικά Ανάβασης 1020
Υψομετρικά Κατάβασης 1500
Ελάχιστο Υψόμετρο 1000
Μέγιστο Υψόμετρο 1700 στο 8ο χιλιόμετρο
Υψομετρο Αρχής 1500
Υψόμετρο Τέλους 1000
Διάρκεια Ωρες 5
Βαθμός Δυσκολίας 2/5

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 Ιουνίου: Διάσχιση Βάλια Κάλντα
Υπάρχουν τρεις οδικές είσοδοι στη Βάλια Κάλντα, η Σαλατούρα (που σημαίνει διάσελο στα βλάχικα) του Σταυρού από το Περιβόλι, η Σαλατούρα Παπαγιάννη από τη μεριά της Κρανιάς και η Σαλατούρα Μηλιάς από το ομόνυμο βλαχοχώρι του Μετσόβου. Λίγο βόρεια από το Περιβόλι, από το γεφύρι Παπαλιάπο θα κατευθυνθούμε στη Σαλιατούρα του Σταυρού για να πιάσουμε από την πίσω μεριά τον Πυρήνα της Βάλια Κάλντα. Συνέχεια προς το διάσελο του Παπαγιάννη με κατηφορική κατάληξη στη Μηλιά.
Διαδρομή 95% σε χώμα.
Μήκος Διαδρομής 43 χιλιόμετρα
Υψομετρικά Ανάβασης 1500
Υψομετρικά Κατάβασης 1800
Ελάχιστο Υψόμετρο 1160
Μέγιστο Υψόμετρο 1750 στο 30ο χιλιόμετρο
Υψομετρο Αρχής 1200
Υψόμετρο Τέλους 1160
Διάρκεια  Ωρες 6,5
Βαθμός Δυσκολίας 3/5

>>BRIEFING για ΟΛΟΥΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Ιουνίου, 2013
00:30 (μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα) Αναχώρηση του comboBUS από σταθμό προαστιακού Ρουφ. Οι ποδηλάτες να είναι εκεί μισή ώρα νωρίτερα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 Ιουνίου, αναχώρηση για επιστροφή στις 10πμ. 2ωρη στάση στο ΜΕΤΣΟΒΟ. Επιστροφή Αθήνα στις 9 το βράδυ. 

Κόστος συμμετοχής €85 για διαμονή σε σκηνή (χρήση wc & douch στα δωμάτια).  €115 για διαμονή 3 ή 4κλινα δωμάτια. €125 για διαμονή σε 2κλινα.  Όλα τα δωμάτια έχουν wc & douch. Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται οι δύο διανυκτερεύσεις, πλούσια πρωινά με παραδοσιακά τοπικά υλικά, τριήμερες δραστηριότητες, comboBus από Αθήνα, όλες οι τοπικές μετακινήσεις, μεταφορά ποδηλάτων με τρέιλερ, διανυκτερεύσεις και έξοδα οδηγού, διόδια.

Οδηγίες κράτησης θέσεις με προσωπικό μήνυμα, first come fisrt served.

Tips: Travel light αλλά φέρτε μαγιό*, θα βρούμε γούρνες, ρέματα, ποτάμια, λίμνες και  καταρράκτες. Μη ξεχάσετε το φακό σας, απαραίτητο και το αντιανεμικό το βράδυ. Οι ποδηλάτες να φροντίσουν για την καλή κατάσταση του ποδηλάτου τους αλλά και τα ανταλλακτικά - εργαλεία που θα χρειαστούν. Το Combo συνιστά γάντια και κράνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου