...από το Λιβάδι Παρνασσού ακολουθούμε τη διαδρομή προς το Κωρύκειο Αντρο και επιλέγουμε κατάβαση από το αρχαίο μονοπάτι στους Δελφούς
...τα ποδήλατα θα απολαύσουν χωμάτινες και ίσως χιονισμένες διαδρομές στο οροπέδιο του Παρνασσού, μακρυά από χιονοδρομικά και κόσμο
πολλά λόγια για ΟΛΟΥΣ>
ξεκινάμε από τα Καλύβια Αράχωβας (Λιβάδι) για να ακολουθήσουμε την διαδρομή, από δασικό δρόμο, προς το Κωρύκειο 'Αντρο.
Χοντροί σταλαχτίτες κρέμονται από την οροφή του, που μοιάζουν με κώρυκες (δερμάτινο ταγάρι, ασκί, πανέρι). Μπροστά σου, προς το βάθος, ένα πλήθος σταλαχτιτών και σταλαγμιτών δημιουργούν ένα δάσος με έργα «αφηρημένης τέχνης». Πράγματι, πολύ εντυπωσιακό και θείο!
Οι ντόπιοι το ονομάζουν Σαρανταύλι, γιατί, αν παίξεις αυλό (φλογέρα) εκεί μέσα, το απολαμβάνεις 40 φορές περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν λημέρι του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Πολλές οι ερμηνείες για το όνομά του. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το πήρε από τη νύμφη Κωρυκία. Ηταν αφιερωμένο στον Πάνα και, όπως αποδείχτηκε από πλήθος αναθημάτων που αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 1970, εδώ τελούνταν οι πρώτες λατρείες στην περιοχή των Δελφών (4.000 π.Χ.).
>λίγα λόγια για τους ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ
Φεύγοντας από το σπήλαιο κατηφορίζουμε από μονοπάτι προς τον αρχαίο δρόμο, πετρόχτιστο μονοπάτι στην ουσία επονομαζόμενο της Κακής Σκάλας, που σε διάφορα σημεία του είναι σκαλισμένο στον βράχο με εξαιρετική θέα στον Πλειστό και τον αρχαιολογικό χώρο.
Είναι μια κατάβαση που άλλοτε έκαναν οι πομπές των ιερέων, αφού η μεγάλη αυτή σπηλιά είναι φημισμένη από τα αρχαϊκά χρόνια.
Καταλήγουμε στον ξακουστό χώρο των Δελφών, τον λεγόμενο “Ομφαλό της Γης”, εκεί που λατρευόταν στην αρχαιότητα, η θεά Γη.
Για τους Δελφούς οι πληροφορίες είναι γνωστές... Ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ.
Eκεί θα μας περιμένει το combo πούλμαν... με τους ποδηλάτες.
Η διαδρομή συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την πορεία του διεθνούς μονοπατιού «Ε4»
Απόσταση: 14,2χλμ
Χρόνος (περίπου): 4:00΄
Υψομετρική διαφορά ανάβασης: + 384 / - 934 m
Μέγιστο Υψόμετρο 1350μ
ΒΔ: 1
Πόσιμο νερό: Κροκί & Αγ. Τριάδα
Μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε χιόνια δίχως όμως την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού πέρα από ένα ζευγάρι γκέτες.
>λίγα λόγια για τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
Φεύγοντας από το σπήλαιο (τα τελευταία μέτρα πρόσβασης γίνονται με τα πόδια) ακολουθούμε δασικό προς Παναγιά και Κροκί, Καλάνια, Εφτάστομο, Σταυρωμένο Ελατο και κυκλική επιστροφή στα Καλύβια Λιβαδιού Αράχωβας.
85% χώμα και 15% άσφαλτος
Ισως συναντήσουμε χιόνια και λάσπες
Χιλιόμετρα 30 περίπου
Χρόνος περίπου 4,5 ώρες
Υψομετρικά ανάβασης 900μ
Μέγιστο Υψόμετρο 1450μ
ΒΔ: 2+
Μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε χιόνια.
>Ολοι ΕΜΕΙΣ...
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013
Αναχώρηση στις 07:00 από το Σταθμό Προαστιακού ΡΟΥΦ.
Επιστροφή στην Αθήνα πριν τις 22:00
Κόστος συμμετοχής για πεζοπόρους €25, για ποδηλάτες €28, περιλαμβάνει μετακινήσεις, διόδια, έξοδα οδηγού και ό,τι αθέατο απαιτείται για τη πραγματοποίηση της εκδρομής
TIP
Αντί για κινητά, πάρτε ένα φακό κεφαλής θα σας φανεί χρήσιμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου