contact us

T +30 6984656300, +30 6940545073, E comboride@gmail.com,FB www.facebook.com/groups/comboride/, WEB www.comboride.com

about this blog

Εδώ θα βρείτε μία αναφορά στην ιστορία του Combo Ride Bicycle Adventures, τις δράσεις και τις εκδρομές πλαισιωμένες με επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό. Για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες ανατρέξτε στο www.comboride.com
Here you find the history of Combo through the past events and activities. For up to date information and all scheduled activities please revert to www.comboride.com

Combo Cave & Trek 05.02.2012: Από τον Θεό Πάνα στον Ομφαλό της Γης

Λιβάδι Παρνασσού - Κωρύκειο Άντρο - Δελφοί
Κωρύκειο Άντρο

Βάζουμε τα μποτάκια μας και ξεκινάμε από τα Καλύβια Αράχωβας (Λιβάδι) για να ακολουθήσουμε την διαδρομή προς το Κωρύκειο 'Αντρο.

Χοντροί σταλαχτίτες κρέμονται από την οροφή του, που μοιάζουν με κώρυκες (δερμάτινο ταγάρι, ασκί, πανέρι). Μπροστά σου, προς το βάθος, ένα πλήθος σταλαχτιτών και σταλαγμιτών δημιουργούν ένα δάσος με έργα «αφηρημένης τέχνης». Πράγματι, πολύ εντυπωσιακό και θείο!
Οι ντόπιοι το ονομάζουν Σαρανταύλι, γιατί, αν παίξεις αυλό (φλογέρα) εκεί μέσα, το απολαμβάνεις 40 φορές περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν λημέρι του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Πολλές οι ερμηνείες για το όνομά του. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το πήρε από τη νύμφη Κωρυκία. Ηταν αφιερωμένο στον Πάνα και, όπως αποδείχτηκε από πλήθος αναθημάτων που αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 1970, εδώ τελούνταν οι πρώτες λατρείες στην περιοχή των Δελφών (4.000 π.Χ.).
Φεύγοντας από το σπήλαιο κατηφορίζουμε τον αρχαίο δρόμο, που σε διάφορα σημεία του είναι σκαλισμένος στον βράχο.
Είναι μια κατάβαση που άλλοτε έκαναν οι πομπές των ιερέων, αφού η μεγάλη αυτή σπηλιά είναι φημισμένη από τα αρχαϊκά χρόνια.
Καταλήγουμε στον ξακουστό χώρο των Δελφών, τον λεγόμενο “Ομφαλό της Γης”, εκεί που λατρευόταν στην αρχαιότητα, η θεά Γη.
Για τους Δελφούς οι πληροφορίες είναι γνωστές... Ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ.
Eκεί θα μας περιμένει το combo πούλμαν...

Η διαδρομή συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την πορεία του διεθνούς μονοπατιού «Ε4»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Απόσταση: 14,2χλμ
Χρόνος (περίπου): 4:00΄
Υψομετρική διαφορά ανάβασης: + 384 / - 934 m
Β/Δ: 2/5
Πόσιμο νερό: Κροκί & Αγ. Τριάδα

Εμείς...
Αναχώρηση στις 07:30 από το Σταθμό Προαστιακού ΡΟΥΦ.
Επιστροφή στην Αθήνα στις 21:00

Κόστος συμμετοχής €25, περιλαμβάνει μετακινήσεις και ό,τι αθέατο απαιτείται για τη πραγματοποίηση της εκδρομής

*Αντί για κινητά, πάρτε ένα φακό κεφαλής θα σας φανεί χρήσιμος


Θέα από το τέλος του μονοπατιού μπροστά στο Κορύκειο Άντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου